!! Live.Love.Laugh !!

Monday, July 26, 2010

Home » » Anak

Anak

Anak.....Anak adalah anugerah dr Tuhan kpd kita..setiap insan d muka bumi ini sume inginkan anak tp d zaman skrg ni x tau la pula sbb kita slalu pulak mendengar brita d tv, ada jugak org yg sanggup buang anak setelah bgitu penat mengandung 9 bln 10 hari d usung perut tu ke sana ke mari time beranak sakit nya nauzubillah nyawa bagai d hujung tanduk tp bila dah selamat lahir d buang begitu saja...ermmmmm...x tau la ckp apa, nak sumpah seranah pun sendri akan dpt dosa jd pandai2 la kan...sendri mau ingat la blang org...
Al kisah....diriku pulak, setelah sethun mendirikan rumah tangga bru aku d sahkan hamil...gembiranya Tuhan ja yg tau sbb mmg aku sorang yg sukakan budak2. Pertamanya susah nak percaya juga sbb sblum tu pi klinik doktor x ckp pun yg aku ni hamil dia cuma ckp aku gastrik...tp naluri ku mengatakan mmg aku sedang hamil..dgn membeli sendri 2 ktk 'pregnant test' kat farmasi dgn harapan apa yg aku fikirkan adalah benar. Dgn perasaan takut awal pagi aku pi tandas & mencubanya..aku kaget & bercampur gembira kerna test tu positif tetapi laki aku x nak trus percaya sgt, dia membawaku ke klinik skali lg...
& kali ni doktor akhirnya mengesahkan aku hamil 6 minggu...syukur kpd Tuhan atas kurniaNya...
Alhamdulillah sepanjang aku hamil tu teda apa masalah pun...morning sickness pun aku x mengalaminya...
Aku cukup bernasib baik la boleh mengemas rumah, mencuci kain & memasak lg...aku seolah2 mempunyai tenaga yg kuat pula bila dah hamil ni...
Cuma yg x bagus nya pula...aku x suka nak mkn ayam padahal ayam tu adalah kegemaran ku slalu...
bila aku termkn ja isi ayam tu aku rasa geli sgt2...meloyakan tekak aku...hehehe
Pasal mengidam2 pulak..sume pun tentu pernah rasa kan nak mkn apa bila ngam hamil ni..ada2 ja nak d mkn..bg aku pulak, aku teringin nak mkn sayur asparagus tu...begitu susah laki aku cari sampai pi kundasang cari..lepas da dpt tu belikan aku sampai bkn 1 ikat tp mau 5 ikat dia beli sbb sakit ati sgt sbb aku minta yg bukan2...
aku diam ja tp ketawa dlm hati bru tau...
selain tu aku jugak kuat sgt jln pi shopping complex...aku boleh jln tanpa rasa penat dr GF centrepoint tu sampai palm square dgn naik tangga ja...yg penting aku berjln2 cuci mata...waktu tunggu hari pun sempat tgk wayang lg citer 'Incredible Hulk' tu nasib anak aku tak hijau kan...kihkihkih...
Aku d jadualkan bersalin pada 04.09.2003 tp dah lewat seminggu blum ada tanda2 aku nak beranak lg...
aku x rasa takut tp aku dah bosan usung perut sana sini..nak cepat2 dia kluar..sampai aku d suruh mandi tali kerbau (petua org2 tua bila lambat beranak) supaya cepat beranak..tp ttp jugak degil anak aku tu...
Akhirnya dgn sedikit gila aku ni aku pi lah hospital mengatakan aku dah lewat tarikh beranak & konon2 nya anak aku dah x bergerak kat dlm tp sbnarnya aktif lg sekwn tu...dgn kelam kabut nurse tu daftarkan aku masuk hospital & d jadualkan esoknya akan d masukkan ubat utk paksaan beranak...senang hati aku mendengarnya tp ttp jugak gementar mmandangkan ini pengalaman aku yg pertama....
Keesokannya awal pg lg aku bangun utk d masukkan ubat....tp ttp tak rasa apa2 la...sampai tghari aku kelaparan minta mkn dgn muka kasihan nurse tu memberi keizinan aku d beri mkn...selepas mkn aku rehat2 jap, bercrita ngan adik aku sekitar jam 1:30ptg x silap aku..x lama dia kluar sbb dah abis waktu melawat jd tggl aku sendri melayan perasaan..tiba2 dlm jam 2 begitu aku terasa sakit sgt...aku memanggil nurse tu utk beritau yg aku sakit sgt nak beranak tp dia x caya dia blang blum lg sbb tiba2 ja pulak aku mengadu sama dia..
Tp aku minta dia cek juga dgn marahnya sbb sakit sgt la time tu...jd dia ikut jugak la..punya la dia terkejut sbb dah 7cm buka..cepat2 dia ambik kerusi sorong tu suruh aku duduk mau d bawa pi bilik beranak...
Dlm hati punyala aku memaki2 nurse tu sudahlah sakit bulih2 lg dia suruh duduk..tp aku ikut ja...
Sampai d bilik tu aku yg kesakitan ni d suruh naik lg katil ngan sendiri...adui..tolongla kan....kureng btul..
Dgn kudrat yg ada tu aku d suruh meneran bila time sakit tu dtg tp sakitnya x terus2 dia dtg kejap2 jg bila x sakit aku bole tenang berehat time dtg sakit tu aku cuba lg meneran akhirnya tepat jam 3.35pm pd 11.09.2003 aku selamat melahirkan anak perempuan seberat 2.9kg...yg aku tak sngka pulak tarikh lahir anak ku ni sama ngan lakiku cuma terbalik ja tarikh lahir laki ku pulak 09.11..x sangka kan...aku tu kono mau la 09.09 dpt ong kono klu cina tp dah pulak nak sama ngan daddynya..biarla yg penting selamat...
Tp lama btul aku kat dlm tu byk prosedur yg kena d buat kan...jd jam 6.30pm bru aku dpt kluar dr bilik beranak tu...

Bersyukur btul aku tika itu kerna d kurniakan anak yg cukup sifat & sempurna...laki ku memberikan nya nama Nur Hidayah..nama yg cukup bermakna utk kami b'2....
Semoga anak ku ini akan menjadi org yg solehah & berguna 1 hari nanti...amin...Itu la doa sorang ibu kpd anaknya kan..teda sorang ibu yg x mau anaknya berjaya dlm hidup dunia & akhirat...




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

4 Cupids ❤:

Lina said...

pngalaman menahan sakit yg x dpt d ungkap melalui mulut dan tidak dpt d gambarkan melalui karangan..hanya perempuan sja yang tau..tp lelaki nda penah mo appreciate, sm durg mcm senang sja,seolah2 mcm birak sja..haha..nnt aku branak lg aku bw laki aku masuk jd biar dia tau mcmmana rasanya..

Baby Yats said...

haha...btul tu lina ni kali suruh dia tinguk sendri kan...amacam sakit bagai nyawa d ujung tanduk ni...tu mengasi kluar lepas tu ngan pantang skali lg...nda ku tau mau ckp apa la...

jenanese said...

wah..ada eh ubat paksa kua baby?baru tau..

❤ Baby Yats ❤ said...

@jenanese ada...bukan tu ja tp klu nak beranak tp tak cukup bln pun ada ubat bg halang kluar awal....:)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails