!! Live.Love.Laugh !!

Monday, July 26, 2010

Anak

Anak.....Anak adalah anugerah dr Tuhan kpd kita..setiap insan d muka bumi ini sume inginkan anak tp d zaman skrg ni x tau la pula sbb kita slalu pulak mendengar brita d tv, ada jugak org yg sanggup buang anak setelah bgitu penat mengandung 9 bln 10 hari d usung perut tu ke sana ke mari time beranak sakit nya nauzubillah nyawa bagai d hujung tanduk tp bila dah selamat lahir d buang begitu saja...ermmmmm...x tau la ckp apa, nak sumpah seranah pun sendri akan dpt dosa jd pandai2 la kan...sendri mau ingat la blang org...
Al kisah....diriku pulak, setelah sethun mendirikan rumah tangga bru aku d sahkan hamil...gembiranya Tuhan ja yg tau sbb mmg aku sorang yg sukakan budak2. Pertamanya susah nak percaya juga sbb sblum tu pi klinik doktor x ckp pun yg aku ni hamil dia cuma ckp aku gastrik...tp naluri ku mengatakan mmg aku sedang hamil..dgn membeli sendri 2 ktk 'pregnant test' kat farmasi dgn harapan apa yg aku fikirkan adalah benar. Dgn perasaan takut awal pagi aku pi tandas & mencubanya..aku kaget & bercampur gembira kerna test tu positif tetapi laki aku x nak trus percaya sgt, dia membawaku ke klinik skali lg...
& kali ni doktor akhirnya mengesahkan aku hamil 6 minggu...syukur kpd Tuhan atas kurniaNya...
Alhamdulillah sepanjang aku hamil tu teda apa masalah pun...morning sickness pun aku x mengalaminya...
Aku cukup bernasib baik la boleh mengemas rumah, mencuci kain & memasak lg...aku seolah2 mempunyai tenaga yg kuat pula bila dah hamil ni...
Cuma yg x bagus nya pula...aku x suka nak mkn ayam padahal ayam tu adalah kegemaran ku slalu...
bila aku termkn ja isi ayam tu aku rasa geli sgt2...meloyakan tekak aku...hehehe
Pasal mengidam2 pulak..sume pun tentu pernah rasa kan nak mkn apa bila ngam hamil ni..ada2 ja nak d mkn..bg aku pulak, aku teringin nak mkn sayur asparagus tu...begitu susah laki aku cari sampai pi kundasang cari..lepas da dpt tu belikan aku sampai bkn 1 ikat tp mau 5 ikat dia beli sbb sakit ati sgt sbb aku minta yg bukan2...
aku diam ja tp ketawa dlm hati bru tau...
selain tu aku jugak kuat sgt jln pi shopping complex...aku boleh jln tanpa rasa penat dr GF centrepoint tu sampai palm square dgn naik tangga ja...yg penting aku berjln2 cuci mata...waktu tunggu hari pun sempat tgk wayang lg citer 'Incredible Hulk' tu nasib anak aku tak hijau kan...kihkihkih...
Aku d jadualkan bersalin pada 04.09.2003 tp dah lewat seminggu blum ada tanda2 aku nak beranak lg...
aku x rasa takut tp aku dah bosan usung perut sana sini..nak cepat2 dia kluar..sampai aku d suruh mandi tali kerbau (petua org2 tua bila lambat beranak) supaya cepat beranak..tp ttp jugak degil anak aku tu...
Akhirnya dgn sedikit gila aku ni aku pi lah hospital mengatakan aku dah lewat tarikh beranak & konon2 nya anak aku dah x bergerak kat dlm tp sbnarnya aktif lg sekwn tu...dgn kelam kabut nurse tu daftarkan aku masuk hospital & d jadualkan esoknya akan d masukkan ubat utk paksaan beranak...senang hati aku mendengarnya tp ttp jugak gementar mmandangkan ini pengalaman aku yg pertama....
Keesokannya awal pg lg aku bangun utk d masukkan ubat....tp ttp tak rasa apa2 la...sampai tghari aku kelaparan minta mkn dgn muka kasihan nurse tu memberi keizinan aku d beri mkn...selepas mkn aku rehat2 jap, bercrita ngan adik aku sekitar jam 1:30ptg x silap aku..x lama dia kluar sbb dah abis waktu melawat jd tggl aku sendri melayan perasaan..tiba2 dlm jam 2 begitu aku terasa sakit sgt...aku memanggil nurse tu utk beritau yg aku sakit sgt nak beranak tp dia x caya dia blang blum lg sbb tiba2 ja pulak aku mengadu sama dia..
Tp aku minta dia cek juga dgn marahnya sbb sakit sgt la time tu...jd dia ikut jugak la..punya la dia terkejut sbb dah 7cm buka..cepat2 dia ambik kerusi sorong tu suruh aku duduk mau d bawa pi bilik beranak...
Dlm hati punyala aku memaki2 nurse tu sudahlah sakit bulih2 lg dia suruh duduk..tp aku ikut ja...
Sampai d bilik tu aku yg kesakitan ni d suruh naik lg katil ngan sendiri...adui..tolongla kan....kureng btul..
Dgn kudrat yg ada tu aku d suruh meneran bila time sakit tu dtg tp sakitnya x terus2 dia dtg kejap2 jg bila x sakit aku bole tenang berehat time dtg sakit tu aku cuba lg meneran akhirnya tepat jam 3.35pm pd 11.09.2003 aku selamat melahirkan anak perempuan seberat 2.9kg...yg aku tak sngka pulak tarikh lahir anak ku ni sama ngan lakiku cuma terbalik ja tarikh lahir laki ku pulak 09.11..x sangka kan...aku tu kono mau la 09.09 dpt ong kono klu cina tp dah pulak nak sama ngan daddynya..biarla yg penting selamat...
Tp lama btul aku kat dlm tu byk prosedur yg kena d buat kan...jd jam 6.30pm bru aku dpt kluar dr bilik beranak tu...

Bersyukur btul aku tika itu kerna d kurniakan anak yg cukup sifat & sempurna...laki ku memberikan nya nama Nur Hidayah..nama yg cukup bermakna utk kami b'2....
Semoga anak ku ini akan menjadi org yg solehah & berguna 1 hari nanti...amin...Itu la doa sorang ibu kpd anaknya kan..teda sorang ibu yg x mau anaknya berjaya dlm hidup dunia & akhirat...




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Wednesday, July 21, 2010

Kunci Pasangan Bahagia


Antara tips2 yg aku dpt dr ramai org & ada jugak dpt dr majalah ttg  kehidupan rumah tangga... kini aku cuba amalkan wlupun ada yg terkandas jugak part 1 & 2 tu btul2 menguji kehidupan rumah tangga ku...jd d cni ingin aku kongsikan ngan teman2 sume...

1.Tahu cara mengurus rasa cemburu
Menurut pakar, kunci mengawal rasa cemburu adalah x menjd posesif. Justeru, apa yg disarankan oleh pakar adalah jgn  menelefonnya lebih drpd 2 x sehari. Nanti dia muak nak layan panggilan kamu. Apabila dia lewat pulang, beri dia kesempatan utk beri penjelasan, jgn terus hujaninya dgn pelbagai soalan. Takut esok lusa dia balik lg lewat sbb malas nak nak dengar leteran kamu.

2.Saling melupakan masa lalu
Melupakan & memaafkan mmg tindakan yg sukar, tetapi klu x dilakukan jgn harap hubungan kamu akan berkekalan. Jd, biarkanlah yg telah lalu menjd sebahagian masa lalu & jgn di ingat @ di ungkit kembali.

3.Tidak menuntut kesempurnaan
Kesempurnaan hanya milik-Nya. Oleh itu, jgn harapkan kesempurnaan pd diri pasangan kamu. Terimalah dia seadanya. Saling menghargai, menghormati & memahami jauh lebih bermanfaat drpd menuntut sesuatu yg x mungkin.

4.Tahu cara bertengkar @ berkompromi
Tidak ada pasangan yg x pernah bertengkar. Namun, jika ingin tetap damai, biarkan dia berbicara ( mesti menyakitkan hati ). Kawal emosi & tampilkan ekspresi wajah yg tenang lalu beritahu pendapat kamu dgn kata2 manis & boleh d terima akal. Nescaya perbezaan pdpt antara kamu akan berakhir dgn baik.

5.Menciptakan keintiman kembali
Rutin seharian yg monotone membawa 1000 rasa kejenuhan dlm diri. Hukum ini x boleh d tolak. Oleh sbb itu, kamu harus mencari bahkan 'mencuri' waktu utk dihabiskan b'dua2an saja. Dgn pergi b'2 ( x perlu jauh2 ) kamu boleh kembali saling membicarakan ttg mimpi2 indah kamu. Semoga keintiman kembali tercipta & kamu trus bahagia.




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Tuesday, July 20, 2010

Maybe


There I was waiting fOr a chance
hOping that u'll understand
The things I wanna say

As my lOve
is stranger than befOre
I wanna see u mOre and mOre
but yOu clOse the dOor

Why dOn't yOu try
tO Open up yOur heart
i wOn't take sO much Of yOur time

Maybe it's wrOng tO say
please lOve me tOo
cOz i knOw yOu never dO

sOmeday else is waitin' there inside fOr yOu
maybe it's wrOng tO lOve yOu mOre each day
cOz i knOw she's here tO stay

But I knOw tO whOm
yOu shOuld belOng

I believe what yOu said tO me
we shOuld set each Other free
that's hOw yOu want it tO be




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Monday, July 19, 2010

DrivinG leSen kU

Dlm bln 5 baru2 ni....aku start blajar memandu..ya la kan dulu muda2 x nak blajar dah nak senja2 ni bru nak ada hati ambik lesen...
tu pun sbb memikir nak hantar anak pi skolah & tuisyen...
klu x alamatnya hingga ke hujung nyawa pun dah tentu aku teda lesen lg...wlupun blum ada 'P' tp aku ada lesen 'L'...hahahaha...setelah aku meminta air tawar dr nenek ku ( supaya kuat semangat ckit )
aku pun memberanikan diri mendftr d skolah memandu ( ADC cwgan e66 )...buat permulaan kena ikut KPP 5 jam...ala boring juga tp nda apa la buat2 nda boring...
syukur alhamdulillah waktu KPP tu nda la aku mengantuk giler..ngantuk ckit ja la..hehehe
mcm2 jugak yg aku dpt blajar dr KPP tu...klu tu undang2 jln raya ada juga yg aku dah tau...tp yg kita x ambik tau sgt peraturan2 dia....sume peserta KPP tu muda2 ada lg yg masih skolah menengah, cuma ada beberapa org ja yg berumur ckit termasuk aku la...hihihi
 time aku KPP tu nasib baik hubby aku tgh cuti jd dpt la dia tlg jaga anak kami tu..ala 1 hari ja tu pun dah besar senang dia nak jaga kan...
berbalik crita pasal driving lesen ni...abis ja KPP ni start aku berlatih la buat latihan guna CD yg aku beli dr dorang sbb klu pasal belek2 buku ni aku x brapa sgt lain la klu novel cinta....hehehe
selepas 2 minggu aku mengkaji plajaran akhirnya aku pun pi la ujian komputer tu dgn skali percubaan aku lulus dgn markah 48/50 salah 2 ja...bulih la tahan....
Abis tu aku ikut bengkel lg...biasa ja ni pun ceramah jugak tp ceramah asyik pasal accident & mati ja...bikin takuttttttt...ada jugak buka enjin kreta tp tgk2 ja la.....
Selepas tu aku kuatkan lg hati utk mula masuk blajar memandu kt litar pulak selama 8 jam...tp tiap minggu aku ambik 2 jam ja...itu pun stiap hari khamis waktu pg ngam anak aku pi skolah jd senang la ckit...curi2 masa kjap...
Buat pertama kali aku blajar tu undur maju ja sbb aku trus trang ngan tutor tu aku x pandai memandu...ok jugak la tp balik2 enjin kreta tu mati...hihihi..sabar ja tutor tu oleh aku stress dia...wakkkaaaakkakaa
bila dah ok ckit dia ajar lg parking ngan 3 penjuru tu...parking tu aku senang blajar tp time bukit ngan 3 penjuru tu mcm putus asa dah aku...3 penjuru tu slama 1 jam aku blajar nda pandai2 tp blum pernah pulak aku langgar segala tiang tu wlupun aku ada bengap ckit pasal memandu ni...huhuhuhu..Setelah penat berusaha dgn kudrat yg ada akhirnya aku pandai jugak 3 penjuru ngan bukit tu...
Skrg ni aku dah abis 8 jam tu...tggl nak masuk QTI lg tp sebelum tu aku ingat2 mau lg tambah jam ckit memandangkan dah masuk 1 bln aku x pi blajar takut2 terlupa....kat rumah aku x pernah curi2 pula bawa kreta laki ku...nanti bila aku dah pi blajar balik kita sambung crita ni k...peringatan ni khas utk diri aku sendri moralnya ialah perlu berani buat jgn takut2..klu org lain boleh buat kenapa kita tidak kan.....




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

faMily hOliday

gumbira sakan kami time ni family holiday nestle company hubby ku... penat dr bersukan ni sebelum nak check in round2 dulu la.....




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Kg. Jaya Bakti


ini la gambar kg ku Kg. Jaya Bakti peringkat 3...rindu la nak balik kg..uuwwaaaa...




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)
Related Posts with Thumbnails