!! Live.Love.Laugh !!

Thursday, August 26, 2010

Rahsia Di Sebalik Bulan Kelahiran 2

           Julai
  • Tidak suka menyusahkan org lain tp tidak marah apabila di susahkan.
  • Byk rahsia & sukar dimengerti terutamanya lelaki.
  • Emosi sgt mendlm tp mudah terluka hatinya.
  • Mudah memaafkan tp sukar melupakan.
  • Suka mengenangkan peristiwa @ kawan lama.
  • Layanan yg serupa terhadap semua org.
  • Suka menilai org lain melalui pemerhatian.
  • Sgt peka, mengambil berat & mengasihi serta penyayang.
  • Suka tunggu kawan tp tidak cari kawan.
  • Mudah gemuk klu tidak mengawal diet.
  • Agak pendiam kecuali dirangsang.
  • Sgt menjaga hati org lain.
  • Berjiwa sentimental.
  • Tidak suka remeh temeh.
  • Tinggi daya simpati.
  • Rajin dlm membuat keja.
  • Suka mendiamkan diri.
  • Tidak agresif kecuali terpaksa.
  • Minta disayangi.
  • Terlalu mengambil berat.
  • Sgt suka didamping.
  • Ada harga & maruah diri.
  • Mudah dipujuk & berckp lurus.
  • Sgt peramah.
  • Jarang berdendam.
  • Membimbing cara fizikal & mental.
  • Pemerhatian yg tajam.
  • Suka munasabah diri.
  • Suka duduk di rumah.
  • Lemah dr segi kesihatan perut.
  • Mudah terluka hati tp lambat pulih.
  •  
    Ogos
    • Sopan santun & mengambil berat terhadap org lain.
    • Orgnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
    • Nilai harga diri yg sgt tinggi ( ego ).
    • Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
    • Romantik, pengasih & penyayang.
    • Berani & tidak tahu takut.
    • Terlalu pemurah.
    • Semangat juang yg luar biasa.
    • Daya pemerhatian yg tajam & teliti.
    • Cepat berfikir.
    • Suka memimpin & dipimpin.
    • Berbakat dlm seni lukis, hiburan & silat.
    • Sgt sensitif tp tidak mudah merajuk.
    • Cepat sembuh apabila diserang penyakit.
    • Suka melawak.
    • Mudah tertawan padanya.
    • Pandai memujuk org lain.
    • Dahagakan pujian.
    • Cepat marah & mudah mengamuk.
    • Sgt cemburu.
    • Suka berdikari.
    • Sifat suka berangan.
    • Belajar utk bertenang.
    • Sikap kelam kabut.
    • Suka mencari kawan.
    •  
       September
    • Mudah memahami org lain & byk menyimpan rahsia.
    • Sgt perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
    • Suka menegur kesilapan org lain & mengkritik.
    • Sikap sgt cool. sgt baik & mudah simpati.
    • Sgt bersopan santun & bertolak ansur.
    • Kurang menunjukkan perasaan sayang & cinta.
    • Hatinya mudah terluka & lambat sembuh.
    • Suka sukan, hiburan & melancong.
    • Kerja yg dilakukan sgt sempurna.
    • Seorg yg byk berfikir.
    • Kawal diri dr terlalu mengkritik.
    • Sgt sensitif.
    • Pendiam tp pandai berckp.
    • Suka mencari maklumat.
    • Sgt cermat, teliti & teratur.
    • Bersistematik.
    • Terlalu memilih pasangan.
    • Otak bijak & mudah belajar.
    • Daya pemerhatian yg baik.
    • Pandai mendorong diri sendiri.

               Oktober
    •  Mudah rasa simpati, baik & mementingkan kwn.
    • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tidak lama.
    • Daya firasat yg sgt kuat ( terutamanya perempuan ).
    • Suka melihat sesuatu dr perspektifnya sendiri.
    • Tidak suka menolong org kecuali diminta.
    • Tidak pandai berbohong & berpura2.
    • Tidak suka terima pandangan org lain.
    • Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
    • Suka org yg sayang pdnya.
    • Sgt menawan & sopan santun.
    • Emosi yg mudah terusik & cemburu.
    • Suka berangan & pandai berckp.
    • Suka bidang sastera & seni, melancong.
    • Pengasih, penyayang & lemah lembut.
    • Ambil berat tentang org lain.
    • Suka berbual.
    • Cepat marah.
    • Suka kegiatan luar.
    • Seorg yg adil.
    • Sentiasa berkwn.
    • Suka ambil jln tengah.
    • Suka pada kecantikan.
    • Pentingkan diri sendiri.
    • Emosi yg kelam kabut.
    • Romantik dlm percintaan.
    • Mudah patah semangat.

              November
    • kekuatan  semangat & daya juang yg sgt tinggi apabila berkehendak sesuatu, cuba sampai berjaya.
    • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
    • Sukar utk dimengertikan @ difahami sikapnya.
    • Penuh dgn idea2 baru yg luar biasa.
    • Suka berahsia, pandai mencungkil & mencari rahsia.
    • Kasih sayang & emosi yg sgt mendlm & romantik.
    • Perangai tidak dpt diramal & mudah berubah2.
    • Daya firasat yg sgt halus & tinggi.
    • Byk berfikir, kurang berckp tetapi mesra.
    • Berani, pemurah setia & byk kesabaran.
    • Amanah, jujur, setia & pandai berahsia.
    • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
    • Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang.
    • Mudah mengambil berat terhadap org lain.
    • Sesuai menjd seorg doktor.
    • Terlalu degil & keras hati.
    • Cara berfikir yg lain dr org lain.
    • Byk idea dlm pelbagai perkara.
    • Sgt rajin & berkemampuan tinggi.
    • Cermat & teliti.
    • Suka duduk dirumah.
    • Berfikiran kehadapan.
    • Berfikiran unik & bijak.
    • Pemikiran yg tajam.
    • Bercita2 tinggi.
    • Pandai muhasabah diri.
    • Personaliti yg dinamik.
    • Tidak suka marah kecuali digugat.
    • Pandai mendorong diri sendiri.
    • Tidak hargai pujian.

              Disember
    • Suka menjadi org yg berpengaruh dlm organisasi.
    • Sgt aktif dlm permainan & pergaulan.
    • Tidak ego walaupun harga dirinya sgt tinggi.
    • Sikap kurang sabar & tergesa2.
    • Pandai buat lawak & berfikiran logik.
    • Suka bercampur dgn org.
    • Suka dipuji, diberi perhatian & dibelai.
    • Perangai yg mudah berubah2.
    • Sgt jujur, amanah & bertolak ansur.
    • Cepat marah.
    • Bercita2 tinggi.
    • Tidak suka dikongkong.
    • Seronok bila didampingi.
    • Tidak pandai berpura2.
    • Bersifat patriotik.
    • Sgt setia & pemurah.





      Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

      Tuesday, August 24, 2010

      Memori

      Sedar tak sedar puasa hari ni masuk hari ke 14 dah kira 2 minggu la kan...macam nda terasa masa tu cepat berlalu..Dan semenjak dr puasa pertama lg hatiku slalu ja sebak...Aku teringatkan arwah nenek aku, biarpun dah masuk 2 tahun dia pergi tp aku slalu rasa mcm semlm ja dia meninggal...
      Dia meninggal pada 17/09/2008 time org mau buka puasa di hospital Lahad Datu (bulan puasa)...bila aku dapat brita tu aku menangis nda henti2 kerana terkilan dia pergi tanpa aku ada di sisi sbb sblum tu aku ada call janji mau balik cuti skolah jumpa dia sbb nda dpt beraya sama dia jd ganti cuti skolah nanti ja la...dia pun akur ja..nda ku tau tu ada la tanda2 yg dia ingin pergi...
      Sehingga skrg pun bila aku buka no.contact di hp ku no.hp arwah masih ku simpan nda ku mau delete wlupun ku tau no. tu nda sudah wujud...Dia tetap hidup dlm hatiku hingga akhir hayat aku....

      Mudah2an rohnya di tmptkan antara org2 yg beriman di sisi Allah S.W.T...
      Al - Fatihah....


      Ini gambar baru lepas dia kluar hospital beluran akibat keracunan makanan..Aku ada balik menjenguknya...

      Ini pula gambar terakhir aku bersamanya time raya tahun 2007


       Memori manis bersamanya & memori pahit bila kehilangannya...Doaku sentiasa bersamamu mak....Amin




      Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

      Wednesday, August 18, 2010

      Juadah Berbuka Puasa ke 8

      Hari ni tiba2 teringin nak mkn kari...jd aku masak la kari ikan dlm 3 potong cukup2 utk aku sorang ja mkn lebih buat lauk sahur la pulak tak pyh nak membazir tggl panaskan lauk ja nanti subuh senang citer...hehe
      Saja nak ambik mood berbuka sendiri2 ni supaya ada nafsu nak makan...


      ( Kari Ikan Tenggiri + Sayur Kobis Tumis Udang Kering + Kuih Popia ~yg ni beli ja~ )


      Masakan kari2 ni adalah favourite laki aku...apa ja jenis mknan yg berkari, tu la pasal dlm seminggu menu kami mesti ada masakan kari... tak kira waktu puasa @ tak puasa.. Klu aku jenis yg tak cerewet pasal mkn jenis yg on ja...haha


      Yg ni pula antara sayur yg akan aku beli bila pi pasar tak pernah miss la org blang...Bukan apa senang dimasak & jenis yg tahan lama sama sedappp...










      Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

      Thursday, August 12, 2010

      The Last AirBender


      Last week..aku, hbby ngan yoyo (nama manja anak aku) kluar jalan2 ngan tiba2 ja hbby aku ckp "kita pi tgk wayang la"...
      Aku ikut ja la..yoyo lg la suka bila ckp tgk wayang, tp dia x ckp wayang dia ckp tv besar...hahahahaha
      kesian btul anak aku tu...dr dulu smpai skrg ajar ckp cinema x reti2 jugak...mana2 la suka ati yg penting hepi..
      Di jdkan crita sbb aku x kisah apa2 crita so dia pilih la citer The Last Airbender..







      Mula risau jugak takut citer ni yoyo x suka tgk tp bila start main jer...dia yg excited sgt sbb dia mmg biasa tgk jugak kartun ni.. Avatar katanya...
      Alhamdulillah la dia suka klu x mmg dia merungut bikin x senang duduk di buatnya...
      Citer ni mmg 'bestttttttttt' sgt2...rugi x tgk tau...
      Citer pasal 4 elemen (angin,tanah,api,air) & apabila elemen api cuba menguasai sumenya hadirnya avatar yg mempunyai kesemua elemen tu utk menyelamatkan dunia....
      Cuma citer dia x abis ada continue lg la...sbb Avatar tu cuma dpt kuasai 2 elemen ja angin & air...Jd x sabar nak tgk pulak sambungannya nanti...




      Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

      Monday, August 9, 2010

      Cinta Hatiku

      Ini la gmbr terbaru cinta hatiku...comel rupa dia teda uda giginya kan..bru jatuh tu smlm.
      Setelah sekian lama asyik goyang ja..




      Yg lucunya ni...dia dah sound aku awal2 lg..nanti bila dah jatuh gigi tu, dia nak letak bawa bantal supaya nanti bila tgh mlm ada tooth fairy dtg ambik ganti ngan duit...hahaha




      Tp gigi tu aku dah buang kat atas atap seperti petua org2 tua..Kalau gigi tanggal aja baling kat atas atap...aku pun x pasti apa sebabnya..ikut ja la kan...
      Bila time aku baling tu..anak aku punya teriak sambil menangis ni...dia ckp nanti tu tooth fairy nda dpt cari gigi dia & dia nda dpt la duit...
      Adui...anakku...please la.......aku cuba explain kat dia pelan2, akhirnya dia faham jugak...
      Fuhhhhhh!!!!!
      Akhirnya la.......




      Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

      Sunday, August 8, 2010

      Rahsia Di Sebalik Bulan Kelahiran 1

      Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap yg telah d jlnkan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah. Ttpi ingat ya...ini cuma adalah andaian semata2 nda semestinya btul tau...
      Mari sama2 kita lihat & kongsi bersama...

      Januari
      • Bercita2 tnggi & orgnya serius, suka mendidik & dididik.
      • Sgt mudah melihat kelemahan org & suka mengkritik.
      • Rajin & setiap yg di buat nampak keuntungan.
      • Suka pd kecantikan, kekemasan & teratur.
      • Bersifat sensitif & berfikiran mendlm.
      • Agak pemalu & mempunyai daya tumpuan yg sgt tinggi.
      • Bdnnya sihat tetapi mudah diserang selesema.
      • Bersikap romantik tetapi tdk pandai memperlihatkannya.
      • Pandai mengambil hati org lain.
      • Mudah mendisiplinkan diri sendri.
      • Cukup sayangkan kanak2.
      • Setia pd segala2nya.
      • Pendiam kecuali telah dirangsang.
      • Sifat cemburu yg sgt tinggi.
      • Suka duduk di rumah.
      • Perlu blajar kemahiran bersosial.
      Februari
      •  Berfikiran abstrak.
      • Sukakan benda yg realiti & abstrak.
      • Berpewatakan yg mudah berubah.
      • Jujur & setia pd segalanya.
      • Keras hati utk mencapai matlamat.
      • Mudah memberontak apabila dikongkong.
      • Emosinya mudah terluka & sgt sensitif.
      • x suka benda yg remeh-temeh.
      • Suka hiburan & sukan.
      • Suka berkwn tp kurang mempamerkannya.
      • Sgt berani & suka memberontak.
      • Sgt romantik pd dlman ttpi tdk pd luaran.
      • Berkecenderungan pd benda tahayul.
      • Amat mudah & boleh menjd terlalu boros.
      • Belajar utk mempamerkan emosi.
      • Bercita2 tinggi, suka berangan2 & ada harapan utk merealisasikan impiannya.
      • Bijak & pintar.
      • Mudah menawan org lain.
      • Agak pendiam.
      • Pemalu & rendah diri.
      • x suka dikongkong.
      • Suka kegiatan yg lasak.
      • Mudah mempamerkan marahnya.
      • Pemerhatian yg tajam.
      • Suka benda yg bersifat seni.
      Mac
      •  Berpesonaliti menarik & menawan.
      • Sgt pemalu & pemendam rasa.
      • Sgt peka pd org lain.
      • x cepat marah & sgt amanah.
      • Tahu membalas & mengenang budi.
      • Pemerhatian & penilaian yg sgt tajam.
      • Sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat pd org lain.
      • Sgt baik secara semulajadi, jujur, pemurah & mudah simpati.
      • Sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan & alam persekitaran.
      • kecenderungan utk berdendam jika x terkawal.
      • Sgt manja & suka diberi perhatian yg sgt tinggi.
      • Kelam kabut dlm memilih pasangan.
      • Punya bakat seni dlm bidang muzik.
      • Kecenderungan pd benda yg istimewa & baik.
      • Jgn terlalu mengikut selera & perasaan.
      • Mudah didampingi.
      • Suka pd kedamaian.
      • Suka berangan2.
      • Suka melancong.
      • Suka dgn hiasan rumahtangga.
      April
      • Sgt aktif & dinamik.
      • Punya daya mental yg sgt kuat.
      • Sgt diplomatik (pandai memujuk).
      • Emosi cepat terusik.
      • Kecenderungan bersifat pendendam.
      • gerak hati yg sgt kuat.
      • Suka perkara yg mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun & pemurah.
      • Berkwn & pandai menyelesaikan masalah org.
      • Cepat bertindak membuat keputusan ttpi cepat menyesal.
      • Agresif & kelam kabut dlm membuat keputusan.
      • Pandai mendorong diri sendri & memotivasikan org lain.
      • Sgt cemburu & terlalu cemburu.
      • Sgt menarik & pandai menjaga diri.
      • Suka diberi perhatian.
      • Sgt berani & teda perasaan takut.
      • Cuba kawal perasaan.
      • Kuat daya ingatan.
      • Berpenyakit disekitar kepala & dada.
      Mei
      • Tetap pendirian, ttpi mudah dipengaruhi oleh org lain.
      • Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
      • Suka sastera, seni &muzik serta melancong.
      • Kuat daya firasat memahami apa yg terlintas di hati org lain tnpa diberitau.
      • Keras hati & tegas.
      • Pemikiran yg tajam.
      • Pandai menarik hati & perhatian org.
      • Perasaan yg amat mendlm.
      • x suka dimotivasikan.
      • Suka berangan.
      • Fizikal yg baik.
      • x berapa suka duduk dirumah.
      • Rajin & bersemangat tinggi.
      • Kuat semangat & bermotivasikan tinggi.
      • Mudah marah apabila x terkawal.
      • Mudah dipujuk.
      • Cantik dr segi mental & fizikal.
      • Bersikap sistematik (otak kiri).
      • Daya khayalan yg tinggi.
      • Pandai berdebat.
      • Kelemahan sistem pernafasan.
      • x boleh duduk diam.
      • Agak boros.
      Jun
      • Berfikiran jauh & berwawasan.
      • Berperangai lemah lembut.
      • Idea yg terlalu byk di kepala.
      •  Suka berckp & berdebat.
      • Mudah berkwn & pandai berkwn.
      • Suka berangan2.
      • Mudah kecil hati.
      • Suka berkemas.
      • Mudah menjd eksekutif.
      • Suka menangguh2 kan keja.
      • Sukar melakukan sesuatu dgn segera.
      • Sesiapa yg memuji, dianggap musuh. Sesiapa yg  menegur dianggap kawan!
      • Mudah berubah sikap, perangai, idea & mood.
      • Mempunyai pemikiran yg aktif (sentiasa berfikir).
      • Bersikap terlalu memilih mahukan yg terbaik.
      • Lambat utk sembuh apabila terluka.
      • Mudah ditawan kerana sikap baik.
      • Sgt sensitif.
      • Cepat marah & cepat sejuk.
      • Suka buat lawak & bergurau.
      • Sikap terlalu memilih & cerewet.
      • Kurang mempamerkan perasaan.
      • Mudah kena selesema.
      • Cepat rasa bosan.
      • Seorg yg sgt tertib.
      • Kedegilan yg x terkwl.
      • Suka pd brg yg berjenama.




      Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)
      Related Posts with Thumbnails