!! Live.Love.Laugh !!

Wednesday, August 24, 2011

SMS tanda pengganti diri tanda ingatan kepada orang tersayang

24hb Ramadhan

Hari raya bakal menjelma...pada zaman sekarang kad ucapan semakin dilupakan. Teknologi mengubah manusia dan kita juga tidak terkecuali, jadi SMS lah pengganti diri tanda ingatan kepada orang yang tersayang. Kali ini majalah ERING ada menyediakan SMS yang mencuit hati sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri kali ini.

Antara SMS yang sempat aku sediakan:-

Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal Kian Dinanti,
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,
Semoga Kesalahan Dimaafi,
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Anak Pak Mamat di cucuk duri,
di cucuk oleh anak Pak Jali,
puasa penuh Raya Aidilfitri,
kalau tak penuh rayalah Deepavali.

Salam, sebarkan kpd shbt muslim
akan hal ini. Telah dimaklumkan
melalui internet bahawa : AIR
SIRAP adalah berdosa diminum!!
Di siang hari Ramadhan...
SELAMAT BERPUASA

For things i did wrong,
For words which might hurt,
For jokes u can't take
& For advice u can't accept,
1001 apologies...
SELAMAT HARI RAYA & MAAF
ZAHIR BATIN

Roti sebuku petai sepapan,
Daun ketupat daun palas,
SMS pengganti kad ucapan,
Tanda ingatan tulus ikhlas.

Bakar lemang sambil berdiri,
Untuk juadah AIDIL FITRI,
Nak hantar KAD RAYA posmen dah
cuti, SMS aje pengganti diri.
Maaf Zahir dan Batin,
Maaf dipinta jika ada keterlanjuran
kata BICARA

Ada kalanya mata salah melihat,
Mulut terlanjur bicara,
Hati berprasangka,
Janji terabai, Maaf Zahir dipinta...

Pasang pelita di Aidilfitri...
Nampak halaman berseri-seri...
SMS diberi pengganti diri...
Segala silap mohon dimaafi...

Ada ketikanya...MATA silap memandang,
TELINGA salah mendengar,
LIDAH terlanjur berkata,
FIKIRAN khilaf mentafsir & HATI
silap menduga. Mohon maaf atas
segalanya, Salam Aildil Fitri &
Maaf Zahir Batin.

ok..ini la antara yg dpt aku sediakan...jd harap dpt berkongsi dgn semua...

sumber : majalah ering 

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR & BATIN


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Monday, August 15, 2011

Kuih Popia Ala Chef Mummy & Yoyo

15 Ramadhan

Nak tengok kuih popia ala chef mummy & yoyo...jeng..jeng..jeng...


Hari ni rajin nak buat kuih..tapi kuih popia je..senang & mudah disediakan...disebabkan perawan aku tu dah meningkat dewasa bw sekaki la ke dapur tolong mummy ni buat kuih...ehehhehe

memang la kalau masih kecil tu semuanya rajin nak buat..mcm aku juga dulu2..kecik2 suka ke dapur..tp bila dah besar susah yg amat nak ke dapur time masak..harap2 la anakku ni nda mengikut jejak langkah mummynya...huhuhu

sempat lg posing..peace
siap bungkus..ni la hasil dr kami
yg ni dah siap goreng
Komen hubby tadi..sedap & yang paling berselera Chef Yoyo la..dia kata sedap walaupun isi tu mummy cuma letak bawang merah, putih, udang kering & mixed vegetables ja...Yoyo tak suka makan sayur tp dia makan betul tadi...suka mummy & daddy tengok...mkin sebab dia ada kongsi buat kali kan...lain kali nak bawa dia lagi bila nak buat kuih...


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Sunday, August 14, 2011

Leya yang fobia bunga api

Leya
SUDAH namanya penyampai radio, bicara Sharifah Aleya Syed Zainal Rashid Al-Yahya meletus bagai bertih goreng. Tanyakan apa sahaja, pasti dia tidak lokek untuk berkongsi, sementelah dia bukan jenis selebriti yang hidup seiring sensasi.
 
Mudah dibahasakan Leya, anak sulung kepada pasangan Syed Zainal dan guru lakon, Siti Fatimah Abu Bakar ini masih seperti Leya yang dikenali dulu, sama seperti ketika dia belum bergelar isteri kepada Muhammad Ashraf Aasimuddin serta ibu kepada pasangan kembar Aza Ameena dan Asha Ameena, 2 tahun.
“Saya macam dahulu juga, cuma perwatakan mungkin berbeza. Dah jadi mak orang,” katanya yang kini lebih banyak menghabiskan masa senggang bersama anak-anak.

Masih bertugas mengendalikan segmen Menu Muzik Hot FM setiap Isnin hingga Jumaat bermula pukul 11 pagi hingga 3 petang, Leya, 28, kini muncul sebagai ikon iklan Ramadan di TV9.

“Ini kali pertama kolaborasi TV9 dan Hot FM untuk menjayakan iklan Ramadan di TV9. Untuk projek berkenaan, saya dan AG (penyampai Hot FM) terlibat dengan dua iklan Ramadan yang sedang disiarkan dan dua iklan Syawal yang bakal menyusul tidak lama lagi.

“Saya seronok dengan iklan begitu, saya tertarik sebab ia tidak seperti bersyarah. Setakat ini, respons yang diterima sangat bagus dan Alhamdulillah,” katanya yang sudah agak lama tidak muncul dengan filem mahupun drama baru.


LAKONAN

Saya tidak pernah mengisytiharkan berhenti daripada berlakon. Drama terakhir lakonan saya mungkin Mencari Jannah yang disiarkan Astro tidak lama dahulu. Saya pernah membintangi filem Mukhsin dan Magika cuma saya bukan jenis yang seratus-peratus dengan lakonan, filem atau drama, bukan macam adik saya, Nani (Syarifah Amani). Saya lebih kepada muzik dan penyampai di radio.

KURUS

Saya rasa sihat begini tapi ada juga orang kata saya anoreksia. Berat saya mungkin 42 atau 43 kilogram tapi saya bukan jenis yang tak makan, mungkin penat dengan kerja dan anak-anak. Saya makan banyak tapi cuba kawal jenis-jenis makanan tertentu. Nak tahu, ukuran pingggang saya sekarang sekitar 66.25 sentimeter, saya bangga sebab itu ukuran semasa saya belum berkahwin, sampai suami saya makan hati dibuatnya.

BUNGA API ATAU MERCUN

Sekarang saya tak suka mercun atau bunga api. Bunga api dan mercun mengingatkan saya terhadap bahaya yang menakutkan. Fobia sebenarnya. Dahulu masa kecil-kecil, kami adik-beradik bersama sepupu-sepupu yang sebaya ada bermain bunga api, tiba-tiba api menyambarkan pakaian pada badan sepupu saya. Kami semua panik dan nasib baik kecederaan sepupu saya tidak teruk walaupun habis pakaiannya terbakar.

SI KEMBAR

Kedua-dua, Aza dan Asha sangat aktif dan tidak pernah duduk diam sebab mereka berdua, ada kawan untuk diusik dan bermain. Kalau di rumah atau di mana sahaja, memang mereka kena diawasi sebab, berbanding Azza, Asha jenis yang agak cemerkap, dia suka terlanggar apa sahaja.

PERSIAPAN RAYA

Sesungguhnya kami (saya dan Ashraf) bukan jenis yang gemar membeli-belah. Baju yang saya pakai ini pun (sambil menunjukkan baju kurung warna biru yang menyaluti tubuhnya) ialah baju yang dibeli pada tahun lepas. Kalau untuk raya, biasanya saya akan ambil masa satu hari sahaja untuk keluar membeli-belah, dan pulun beli semua yang dikehendaki.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Saturday, August 13, 2011

Aktres seksi Shu Qi terus menafikan bercinta dengan bekas kekasih

HONG KONG - Aktres seksi Shu Qi terus menafikan sekeras-kerasnya dia kembali bercinta dengan bekas kekasihnya, Wang Lee Hom.

Minggu lalu, media di Hong Kong menyiarkan gambar menunjukkan bintang filem tersebut memandu ke apartmen milik Lee Hom di Taiwan pada 30 Julai dan dilihat meninggalkan bangunan tersebut lewat petang.

Khabar angin lain dalam akhbar tabloid tempatan turut menyatakan Shu Qi dilihat berjalan berdua-duaan sambil berpegangan tangan dengan Lee Hom di New York pada bulan lalu. 

Namun, Shu Qi menafikan laporan-laporan tersebut dan meluahkan yang artikel tersebut memperdayakan pembaca.

"Cerita yang mereka tulis sungguh menarik! Sila beri tepukan gemuruh kepada mereka.

"Saya ke New York bagi menjalani pengambaran komersial. Mereka mengejar bayang-bayang nampaknya," katanya yang pernah bercinta selama tiga tahun dengan Lee Hom.

Tambahnya, dia berada di bangunan apartmen Lee Hom kerana melawat rakannya yang kebetulan menetap di bangunan yang sama.

Pengurus Lee Hom turut menafikan dakwaan tersebut dengan menyatakan Lee Hom sepanjang hari berada di studio rakaman pada hari tersebut. - Agensi


sumber : utusan malaysia 
Nota : minat dgn Shu Qi terutama aksi kat movie So Close


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Friday, August 12, 2011

Baju raya untuk Blackberry ku

Assalamualaikum & Selamat Malam semua...

Blackberry??? Ya...aku sekarang pengguna blackberry...akhirnya tercapai juga hajat nak guna blackberry kan..Jadi bila dah dapat tu rasa senyum ke telinga terus...hahahaha ( bongga mama kjap )

Aku pilih kaler hitam sbb nampak klasik & mcm eksekutif la sikit walaupun aku ni cuma suri rumah sepenuh masa...thanks to my hubby...kira upgrade juga la bini mu ni kan....miahahahahaha

sebelum berbaju
 tada

selepas - baju kaler PINK okeeee ( dr belakang )

( dr hadapan )
Macamana pun mmg pink juga la kan...hehehe...aku beli ni secara on9 kat facebook...sbb dah try cari kat kedai payah yg amat...kalau ada pun tak menepati citarasa langsung...

Aku beli ni dari Berry House kat sini mcm2 jenis BB & bermacam jgak jenis casing...nak yang hard case ada nak yang silicone pun ada...

Untuk baju BB aku tu aku ambik dr design OEM Silicone HOT PINK dengan harga RM20 belum masuk postage...aku pilih yg jenis silicone kira simple tp tetap sweet di mata aku tengok...

Kira mmg cantik2 la...macam2 ada...pilih2 ja ya...tak rugi pi tengok mana tau ada berkenan kan...nak yg plain, berbunga2, LV, Chanel, Coach, Ed hardy, Hello Kitty, Shoe Laces, Rabito (ala yg rabbit siap ada ekor bulu kat belakang tu), Embedded Rhinestones & Angry Bird pun ada...fuhhhhhhh!!! banyak kan...hari2 pun bole tukar baju tu...ehehhhe

Ba apa tunggu lg..jom terjah beramai2....yeahhhhhhh!!!


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Warna Tema Hari Raya

12 Ramadhan

Tengah berfikir warna tema baju untuk raya tahun ni...Tahun lepas dah ambik langkah berani dengan tema warna oren...Hubby cakap nak warna gold tahun ni tp masalahnya nak cri baju kurung dah siap warna gold tu payah la lain la baju melayu lelaki senang ja di cari...jadi cuba cadangkan kat hubby warna purple la memandangkan kami bertiga anak beranak belum pernah ada lg warna tema warna purple...

warna tema hijau tahun 2007
warna tema maroon tahun 2008
warna tema oren tahun 2010
Tahun 2009 tu klu tak silap warna pink tp tak terambik gambar tak tau la waktu tu sibuk pasal apa sampai bole terlupa nak ambik...Kalau dulu anak masih kecik senang lg nak belikan baju tp bila dia dah besar sikit ni..susah la memandangkan dia dah pandai nak pilih baju...

Dalam bulan 6 hari tu dah ada servay2 baju raya...Jalan2 la dah jumpa tempat baju yg cantik kira sedondon warna & fesyen baju tu kat kedai di suria sabah...harga pun nampak kira berpatutan...bg yg ramai anak tu lg best sbb baju kanak2 sedia dr umur 2 - 10 tahun kira boria la bila pakai tu....tp ttp cantik la...

Jadi bila hubby kata ok la warna purple tu...sekarang ni tgh sediakan list brg nak beli utk raya nnti..anak pun dah request nak minta beli kasut baru nak yg bertumit tinggi lg tu...aaiiiiiihhhhhhh...

Rasanya tak sabar nak shopping raya ni...dalam kepala ni dah terbayang2 beg & kasut baru..hahahaha


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Thursday, August 11, 2011

Setelah sekian lama menyepi...

Assalamualaikum & Selamat petang semua rakan2 blogger...

Setelah sekian lama menyepi...
Akhirnya aku kembali...ehehehhe

Sapa2 yang rindu dengan hot mama sila angkat tangan...hahaha
kesian la aku ni perasan sendiri..dah la tak femes..
Jadi sapa la nak rindu kan aku...miahahaha

Tapi memandangkan sikap rajin sikit ni mula timbul
nak update sikit blog terbiar ni..kesian aku tgk..

Memandangkan sekarag ni bulan puasa..
Belum terlambar kiranya aku mengucapkan 
'Selamat Berpuasa pada semua umat islam'
Hari ni dah puasa yang ke 11 kan...
Tak lama lg dah nak raya...
Kiranya sekarang ni ramai yg dah sibuk buat biskut raya..
Macam aku ni jenis yang nda pernah buat biskut
jadi biasanya beli ja la biskut kat pasar...hahaha
ia senang, mudah & jimat masa kan...ngee

Harap2 la semangat aku yang lama hilang dtg kembali...amin
Rasa rindu nak terjah semua rakan2 blogger yg lain...
Ok la..nak cuba follow rakan2 yg lain tu & blogwalking kunun ni...ngeh3
Bye...


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Monday, June 13, 2011

Si romantik Seth Tan buat wanita 1 Malaysia angau


Selain demam Kl Gangster , drama siri ‘Nora Elena’ turut memberi impak yang besar dalam industri seni tempatan, gara-gara lakonan romantik si Seth Than. Ayuh kita ikuti komen Aaron tentang bantahan agar menghentikan dilema wanita yang terpengaruh ketika menonton drama siri ini.

“Saya rasa bukan sahaja lakonan saya, skrip serta jalan cerita yang baik. Malah, ia adalah satu cerita cinta suci semata-mata. Tidak seperti drama melayu biasa yang penuh dengan cerita duka dan perebutan kuasa. Itu adalah perbezaan yang ada dalam Nora Elena ini dan mungkin kerana itulah masyarakat memilih untuk menonton drama ini.”

“Surat bantahan tersebut telah saya baca. Saya tahu itu adalah gurauan semata-mata. Tetapi jika ia sampai jadi isu yang besar , saya harap penonton tidak menyalahkan saya. Kalau mahu, salahkan novelis yang menulis novel tersebut, saya hanya pelakon yang mengikut skrip lakonan,” ujarnya sambil ketawa disebabkan lakonan Seth Than yang didakwa menjadi igauan setiap wanita.

Dikesempatan tersebut juga, Gua meminta komen secara peribadi pelakon serta model kelahiran Singapura ini tentang kewujudan lelaki seperti Seth di alam realiti ini.

“Masyarakat kadang-kadang tidak boleh membezakan bahawa apa yang ditayangkan di televisyen tidak sama seperti realiti. Dalam Nora Elena, Seth jadi romantik kerana dia ingin menebus kesalahan yang pernah dilakukan terhadap Nora. Dan ia adalah satu novel, karya imaginasi seseorang penulis. Saya rasa tiada lelaki yang sebegitu sempurna, yang sanggup bersabar dengan setiap perbuatan Nora Elena.”

Nora Elena boleh disaksikan di saluran TV3 setiap hari Isnin hingga Khamis pukul 7 malam.

sumber : gua


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Wednesday, June 8, 2011

Rindu di Awan Biru - Meen Zulaikha

kredit pic to Nora Elena FC

***Sinopsis***
JANGANKAN berkahwin, bercinta pun Hanan tidak ingin. Menjadi seorang isteri tiada di dalam kamus hidupnya. Pengalaman pahit ibunya dimadukan membuatkan dia jadi fobia. Baginya, lelaki hanya tahu berpoligami, tapi tidak tahu menjadi ...suami.

Pertemuan tanpa disangka di awan biru dengan Kapten Akmal Hakim sewaktu ke Melbourne mengubah persepsinya terhadap lelaki. Bernikah di Masjid Biru dan berbulan madu di Istanbul bagaikan suatu mimpi bagi gadis berkulit mulus itu. Semuanya berlaku tanpa dirancang. Tapi takdir menentukan dia bukan setakat menjadi seorang isteri, bahkan tanpa rela turut terbabit sama ke dalam kancah poligami.

Akibat difitnah, Hanan diceraikan dengan talak tiga. Dalam pilu, dia diburu rindu. Dalam duka, dia mengharapkan bahagia. Sanggupkah dia Ĺ’bercina buta¹ untuk kembali ke pangkuan Akmal, sedangkan kehadiran Ridz mula membawa cahaya di dalam hidupnya?
note : novel terbaru yang aku beli..tetiba sekarang ni layan novel pula..
ingat nak beli lg jadikan koleksi la..hehe
ini disebabkan tengah gila menonton NORA ELENA kat TV3...haha
Novel KASIH YANG SUCI dah order online kat penulis MEEN ZULAIKHA..
tak sabar nak dpt sbb kira ekslusif sbb siap ada tandatangan Kak Meen lg kat novel tu.. dah cuba cri kat kedai2 buku tp dah laris semuanya kot..last2 dpt juga order online..syukur alhamdulillah...

Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Monday, May 30, 2011

Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan...Aramaiti!!!


Hari ini 30th & 31th May 2011
Public Holiday utk rakyat Sabah
Selamat Bercuti..Yeaaaahhh!!!

Anyway, this Harvest Festival Celebration is actually to mark or remind Sabahans of the end of Paddy Harvesting season and it is when our kadazandusun and Murut people offer their thanksgiving to the GODS for the bountiful harvest. The celebration is unique to Sabah only. Now, to be honest it is The Unduk Ngadau Kaamatan or Harvest Queen Competition that really makes everyone waiting for. The story said that The Huminodun, the Harvest Queen, is the representative of a young lady who had sacrificed herself so that the kadazandusun and muruts have endless food. Its a very touchy story and therefore, meaningful celebration for Sabahans. Not to mention to those girls, ladies, who are competing for the title of Huminodun. By becoming the queen, you indirectly become the saviour of all Kadazandusun, saviour to all natives of Sabah.

sumber : malaysiansmustknowthetruth


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Wednesday, May 25, 2011

Kunjungan PM & isteri menceriakan mangsa tragedi tanah runtuh

NAJIB dan Rosmah mendengar Mohd. Alauddin Sofri menceritakan mengenai kejadian tanah runtuh di Hospital Ampang semalam.

AMPANG - Kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor ke Hospital Ampang semalam ternyata membawa keceriaan kepada mangsa tragedi tanah runtuh Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat. 

Mereka berada di hospital kira-kira 45 minit untuk bertanya khabar dan melihat keadaan mangsa-mangsa berkenaan.

Najib dan isteri yang tiba kira-kira pukul 1 petang disambut oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, Timbalannya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Turut mengiringi ialah anak-anak Najib dan Rosmah iaitu Nor Ashman, 19, dan Nooryana Najwa, 22, serta rombongan Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Badan Amal dan Kasih Selangor (Kasih) serta Skuad Sayang Pergerakan Wanita UMNO.

Kehadiran Najib dan rombongan ke Wad 5D itu disambut dengan senyuman oleh mangsa-mangsa dan anggota keluarga mereka terutamanya Mohd. Aizat Khusairi Abdul Halim, 13, yang begitu teruja dengan kehadiran pemimpin nombor satu negara itu.

Najib sempat bertanya cita-cita Mohd. Aizat Khusairi yang tidak henti-henti tersenyum kerana kedatangan Najib itu ibarat impian menjadi kenyataan remaja itu
.
"Saya nak jadi askar, terima kasih (Datuk Seri) salam 1Malaysia," katanya yang sudah sekian lama mengimpikan pertemuan dengan Perdana Menteri.

Najib dan isteri turut melawat mangsa yang kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital itu iaitu Zulkhairi Aminuddin, 12, Mohd. Izzudin Abdullah @ Ibrahim, 29, dan Md. Izwan Zakaria, 32.

Dalam kejadian tahan runtuh pada pukul 2.15 petang Sabtu lalu, seramai 16 orang termasuk seorang warden rumah kebajikan itu terkorban manakala 37 orang lagi terselamat.

Ketika kejadian, semua penghuni dan penjaga rumah kebajikan itu sedang mengadakan latihan nasyid bagi persiapan akhir majlis sumbangan yang dijadual berlangsung pada pukul 5 petang hari yang sama.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Monday, May 23, 2011

Today is my big day & I'm now 30yrs old..

pic credit to google
Hari ni hari besar bagi aku
Selamat Hari Jadi pada diri aku sendri..haha
Haihhhh...dah 30 tahun pula aku ni kan..
Selamat tinggal 20 & selamat datang pada 30...ngee

Terima kasih pada rakan2 yg bg ucapan kat FB aku...
Hadiah dr hubby dah dpt awal2 lg aritu...
tp tamak nak request lg minta belikan kek...haha

aku berharap akan dipanjangkan umur,
murah rezeki & jodoh berpanjangan...
amin...



Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

7 mangsa yang terkorban dikebumi satu liang lahad

orang ramai memenuhi Masjid Sultan Hisamuddin Alam Shah, Batu 14, Hulu Langat tempat tujuh jenazah mangsa tanah runtuh disembahyangkan semalam.

hulu langat - Suasana sedih dan pilu menyelubungi Tanah Perkuburan Islam Dusun Nanding, Batu 14 di sini semalam apabila tujuh mangsa yang terkorban dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa selamat disemadikan dalam satu liang lahad.

Tujuh jenazah daripada 16 mangsa yang terkorban itu ialah Dzahir Haziq Mohd. Muin, 18, Mohd. Azret Azahari, 8, Wan Ahmad Hashim Hazim, 11, Mohd. Mustakim Mamat, 12, Mohd. Zaim Azahari, 14, Mohd. Imal Fahad, 9, dan Mohd. Hazim Sapri, 10.

Turut disemadikan dalam liang lahad sama ialah sebelah kaki milik Zulkhairi Aminuddin, 13, mangsa yang terselamat dalam tragedi itu. Upacara pengebumian itu selesai pada pukul 3.20 petang.

Terdahulu, kesemua jenazah itu disembahyangkan selepas solat Zuhur di Masjid Sultan Hisamuddin Alam Shah, pekan Batu 14.

Lebih 500 hadirin terdiri daripada ahli keluarga, waris, dan penduduk setempat mulai memenuhi masjid tersebut sejak pukul 10 pagi bagi menunaikan solat jenazah untuk mangsa-mangsa malang itu.

Zaiton Abdullah, 30-an, ibu saudara salah seorang mangsa, Dzahir Haziq ketika ditemui tidak dapat menyembunyikan perasaan terkilannya tidak dapat menatap wajah arwah buat kali terakhir.

Zaiton berkata, dia yang menetap di Terengganu terus bergegas ke ibu kota setelah menerima panggilan pada malam kejadian mengenai tragedi menimpa Dzahir Haziq.

"Saya terkilan kerana tidak dapat menatap wajah Dzahir Haziq buat kali terakhir kerana baru sampai ke sini," kata Zaiton yang memberitahu dia menganggap arwah seperti anak kandungnya.

Roslan Osman, 69, yang bertugas secara sukarela di rumah anak yatim itu berkata, rumah tersebut mempunyai 42 orang penghuni yang terdiri daripada empat golongan iaitu anak yatim, yatim piatu, anak-anak fasuki dan anak-anak hidayah.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Tuesday, May 17, 2011

Kolej Yayasan Sabah (KYS) anjur pameran kerjaya di Sembulan

KOTA KINABALU – Kolej Yayasan Sabah (KYS) dengan kerjasama JobsMalaysia Centre akan menganjurkan pameran kerjaya KYS di City Campus KYS, Sembulan pada Khamis ini. 

Ketua Eksekutif KYS, Dr Dayang Aminah Ali berkata, pameran kerjaya itu bertujuan membolehkan golongan yang masih mencari pekerjaan untuk mendapatkan maklumat penting tentang peluang kerja yang ditawarkan oleh syarikat, agensi dan firma yang akan menyertai pameran tersebut. 

Katanya aktiviti ini merupakan usaha Kolej Yayasan Sabah (KYS) yang julung kali diadakan dengan bantuan JobsMalaysia Centre di bawah Jabatan Tenaga Kerja, Sabah.

"Ia terbuka kepada semua pelajar IPTS/IPTA yang bakal menamatkan pengajian mereka di pusat-pusat pengajian tinggi termasuk daripada pusat-pusat latihan di Kota Kinabalu serta kepada orang awam yang berminat,” katanya di sini hari ini.

Empat belas organisasi majikan dari Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Sabah akan menyertai pameran kerjaya tersebut yang akan bermula dari 9 pagi hingga 4 petang. - Bernama

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Sunday, May 15, 2011

Kementerian kaji kelas tambahan BI di sekolah kebangsaan dan menengah

KUANTAN - Kementerian Pelajaran akan mewujudkan kelas tambahan Bahasa Inggeris (BI) di sekolah kebangsaan dan menengah sekiranya penguasaan pelajar sekolah terhadap bahasa itu dilihat masih tidak memuaskan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pada ketika ini, Kementerian Pelajaran sedang memantau tahap pencapaian penguasaan bahasa Inggeris di sekolah-sekolah kebangsaan dan menengah.

"Saya akan teliti perkembangan ini dari semasa ke semasa dan jika terdapat sebahagian besar pelajar masih lemah menguasai bahasa tersebut, kita akan wujudkan kelas tambahan atau tuisyen yang akan diadakan pada setiap hujung minggu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis bersama warga pendidik Pahang di sini semalam.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, pelbagai usaha dilakukan ketika ini termasuk mewujudkan program pembelajaran dengan menyediakan kurikulum, guru terlatih dan makmal bagi melihat penguasaan pelajar terhadap bahasa itu tercapai.

Beliau berkata, kementerian juga telah menempatkan 10,000 guru Bahasa Inggeris di sekolah supaya sistem pembelajaran dapat disampaikan dengan berkesan. - Bernama

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Saturday, May 14, 2011

Peraduan Gores dan Menang blog Misa Sakura!


Lama tak join contest...petang ni nak cuba2 nasib la dulu...hehe

contest ni dianjurkan oleh blog misa sakura 

nak tau syarat2 penyertaan klik kat sini

Peraduan tamat : 14 MEI 2011


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Altiviti petang ini ingin 'follow memollow' ^^

Assalamualaikum & Selamat petang semua..

Petang ni rasa rajin nak blogwalking pula...dah lama biarkan blog ni terbiar..sekali ni aku cuba nak rajinkan diri sedikit...Aktiviti petang ni nak cuba follow semua rakan2 yg dah lama memollow diriku...harap2 korang ada bagi link la yer...sebab bila disertakan dengan link mudah sikit aku nak follow korang nanti...

Sambil2 tu aku nak blogwalking juga..rindu tetiba dtg nak melawat rakan2 lain...

note : dah dtg rajin pulak dah petang ni...miahahaha


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Kerajaan memperuntukkan 175,000 komputer 1Malaysia untuk Sabah

TAWAU — Kerajaan memperuntukkan 175,000 unit komputer riba 1Malaysia untuk diagih kepada rakyat di Sabah secara berperingkat bermula tahun lepas, kata Timbalan Pengarah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, K.Juslly Elis. 

Beliau berkata, jumlah itu merupakan 14 peratus daripada keseluruhan 1.2 juta unit komputer riba 1Malaysia yang sedang dan bakal diagih kepada rakyat di seluruh negara melalui tiga fasa. 

"Melalui fasa pertama, sebanyak 10,000 unit komputer 1Malaysia telah diagih kepada penduduk Sabah termasuk pelajar pada tahun lepas,” katanya ketika berucap pada majlis penyerahan komputer riba 1Malaysia kepada sekolah-sekolah menengah di sini hari ini.

Seramai 1,000 pelajar daripada 10 sekolah di kawasan Parlimen Kalabakan menerima komputer masing-masing yang disampaikan oleh Anggota Parlimen Kalabakan Datuk Abdul Ghapur Salleh. 

K.Juslly berkata, sebanyak 49,832 unit komputer lagi akan diagih kepada penduduk Sabah dalam fasa kedua yang sedang berjalan dan 112,500 dengan 52,000 unit untuk pelajar akan diagih pada fasa terakhir. 

Jumlah unit komputer 1Malaysia yang bakal diagih kepada kawasan Parlimen Kalabakan ialah 5,000 unit iaitu berdasarkan permohonan yang dikemukakan kawasan Parlimen Kalabakan sendiri. — Bernama

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Monday, May 9, 2011

VICTORIA BECKHAM teruja pilih merah jambu



VICTORIA BECKHAM sangat teruja untuk menyambut kelahiran bayi keempatnya yang sudah diketahui sebagai bayi perempuan.

Ini kerana dia telah memiliki tiga cahaya mata lelaki iaitu Brooklyn, Romeo dan Cruz. Lantaran bakal menimang cahaya mata perempuan buat pertama kali, mantan personal Spice Girls ini telah berbelanja besar. 

Isteri kepada David Beckham itu dilaporkan telah membelanjakan sekitar RM44,500 untuk membeli kelengkapan bayi tersebut.

Wanita yang kini lebih dikenali sebagai pereka busana itu juga dilaporkan telah membeli semua peralatan berwarna merah jambu untuk menghiasi kamar bayinya di kediaman mereka di London.

Tidak hanya itu, pasangan ini juga telah mempersiapkan sebuah kamar bayi yang mewah di vila mereka di Perancis.

Malah menurut M&C, pasangan selebriti itu merancang untuk membina sebuah kediaman untuk mereka seisi keluarga apabila bayi tersebut selamat dilahirkan kelak. Ia akan menjadi rumah idaman buat mereka sekeluarga.

Khabarnya, untuk membina rumah impian tersebut, Victoria dan Beckham mengeluarkan ratusan juta ringgit untuk merealisasikan impian mereka itu.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Wednesday, April 27, 2011

Jualan model saga akan melepasi 80 000 buah

KUALA LUMPUR 26 April - Proton Edar Sdn. Bhd., (Proton Edar), yakin jualan model Saga akan melepasi 80,000 buah bagi tahun kewangannya berakhir 31 Mac nanti.

Pengurus Besar Bahagian Pemasaran Proton Edar, Sidik Abdul Hamid berkata, jumlah yang disasarkan itu melebihi apa yang berjaya dijual sepanjang tahun kewangan sebelumnya iaitu 78,000 buah.

Beliau berkata, model Saga masih menjadi pilihan dan taruhan Proton untuk mengekalkan jumlah jualan tertinggi sepanjang tahun kewangan ini.

"Saga masih menjadi pilihan pembeli dan kita yakin jumlah itu akan mencapai sasaran yang ditetapkan selain mengadakan pelbagai kempen kesedaran dan promosi," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan kempen 'Persona, sememangnya lebih sempurna' serba baru di sini hari ini.

Kempen selama lima bulan itu akan mendekati rakyat Malaysia menerusi platform lain daripada yang lain untuk memupuk keyakinan kepada bakal pembeli.

Menurut Sidik, selain Saga model Persona turut menjadi pilihan orang ramai dan antara model terlaris ketika ini.

Beliau berkata, jualan Persona kini mencecah 3,800 buah sebulan dan kadang-kadang ia boleh mencecah 4,000 buah sebulan.

"Jualan Persona kadang-kadang boleh meningkat naik mendadak, sebagai contoh sebelum musim perayaan seperti Hari Raya dan Tahun Baru Cina," katanya.

Sidik berkata, Persona bukan sahaja menawarkan harga kompetitif dan berkualiti tetapi memberi keyakinan dari segi pemanduan serta menepati gaya hidup masa kini.

Manakala jualan Inspira pula lebih 1,000 buah sebulan.

sumber : utusan malaysia


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Tuesday, April 26, 2011

My Notebook Acer Aspire One Happy - Pink

Assalamualaikum & selamat malam semua...

Apa kabar ya? Bagi aku alhamdulillah, sihat walafiat...Lamanya tak update blog ni kan..kira rindu juga nak mengupdate ni tp selalu teda masa sibuk dengan tugas seharian...

Next month genap umurku 30tahun..aduiiii..rasa macam tua sangat2 la kan...kira di ambang 30an sudah..bukan lg 20an..Oh! betapa aku rindu kala umur ku di 20an..hahaha

Harijadi aku bulan depan jadi sepatutnya aku dapat hadiah bulan depan la kan...tp tak di sangka2..aku telah mendapat hadiah lebih awal dari hubby...dan hadiah itu cukup buat aku betul2 terharu....

cute tak?
sayang sangat2 kat notebook ni
Ini la hadiah yang hubby bagi tu..cute tak? Hubby ada tanya nak apa2 dalam tahun ni...Hubby sebenarnya nak belikan handphone lagi tp rasanya aku dah cukup bosan dengan handphone memandangkan aku dah ada 3 biji handphone..jadi kira cukup la tu...malas lagi nak tambah koleksi...jadi request la minta belikan notebook..sbbnya aku suka on9, kami kena berkongsi laptop yg sama kena selalu kongsi & yg bagusnya notebook ni kecik mudah utk ku bawa ke sana ke mari serta kalernya pink buat aku jatuh cinta terus...ngee

Pada hubby...terima kasih tak terhingga kerana rasa kasih & sayangmu kepada aku...Hanya bulan & bintang saja yang kau tak mampu bagi..Kalau yang lain selagi ada kemampuan kau akan turutkan...betapa bahagianya aku menjadi isterimu...
i love u so much honey

Mode sekarang memang tersangat gembira...hingga senyum tak pernah lekang dari bibirku...


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Wednesday, April 20, 2011

DEU Magic Corset

Assalamualaikum semua...

Lamanya tak update blog ni kan...rasa2nya debu dah tebal seinci dan sawang di sana sini..kira ada dah spiderman lepak kat blog aku ni..miahahaha

Tak ke mana2 ada juga tapi layan kat facebook saja...sibuk shopping online...bila dah sekali rasa nak berkali2..tu yg payah nak berhenti...haha

Entri kali ni mengenai barang yg aku order minggu lepas..dan minggu ni dah datang la...iaitu Deu Magic Corset & Girdle sekali...sekali tgk youtube dia terus aku berminat nak beli..hehe


Aku order ni dari facebook FairyWorld Shop
Kat tempat dia kira ada murah sebab dah banyak 
servay kat tempat lain mmg mahal la...
Sesapa yang berminat nak beli...
pergila kat FairyWorld Shop tu..
sure tak menyesal...

Jom layan You tube tentang Deu Magic Corset ni..




Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Saturday, April 16, 2011

Akibat gagal hadir ke mahkamah, Norman & Memey dikenakan waran tangkap

KUALA LUMPUR – Pelakon Norman Hakim dan tunang, Memey Suhaiza dikenakan waran tangkap selepas gagal hadir ke Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur semalam untuk sebutan kes khalwat tanpa sebarang notis kepada mahkamah.

Arahan waran tangkap dikeluarkan oleh Hakim Syarie Salehan Yatim dan menetapkan untuk keputusan kes pada 29 Julai depan selepas kedua-dua belah pihak selesai mengemukakan hujah penggulungan masing-masing.

Terdahulu, Pendakwa Syarie Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Hasrul Hafiszi Ahmad Kamal memohon waran tangkap dikeluarkan walaupun peguam syarie, Munirah A. Bakar lebih dahulu memaklumkan Norman sakit manakala Memey mempunyai urusan.

“Kami tidak boleh menerima alasan yang dikemukakan oleh peguam sebentar tadi, oleh yang demikian, pendakwaan memohon waran tangkap dikeluarkan terhadap kedua-dua tertuduh terbabit,” tegas beliau.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Thursday, April 7, 2011

Berhati-hati dengan telur ayam tiruan

SEORANG pegawai CAP, N.V. Subbarow menunjukkan telur tiruan (kiri) yang lebih besar berbanding telur sebenar di George Town semalam.

GEORGE TOWN – Sekali pandang, ia tidak ubah seperti telur ayam gred A namun, ia sebenarnya telur tiruan yang dibuat sepenuhnya daripada ramuan bahan-bahan kimia berbahaya.

Itu pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mendakwa telur berkenaan rupa bentuknya tidak ubah seperti telur ayam sebenar dan tidak menolak kemungkinan ia terdapat di pasaran negara ini.

Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, siasatan awal pihaknya mendapati, kulit telur tiruan itu diperbuat daripada lilin parafin dan kalsium karbonat.

“Kuning telur dan putih telur tiruan itu pula dihasilkan menggunakan natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna lemon,” katanya di sini semalam.

Menurut S.M. Mohamed, pada amnya bahan-bahan itu merupakan makanan tambahan tetapi dalam menghasilkan telur tiruan, ia menjadi komponen utama dalam bahan-bahan pemprosesannya.

Justeru, pemakanannya dipercayai mampu mengganggu kadar metabolisme dalam badan, hati dan otak jika dimakan pada kadar yang kerap.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Wednesday, April 6, 2011

Ikan Ampap

ikan ampap

Setiap kali aku masak memang dengan penuh kasih sayang supaya bila hubby ngan anak makan mereka akan rasa sedap & menghargai apa yang dah ku masakkan utk dorang...

Malam ni aku masak ikan bukulan aka ikan kayu ampap...Malas nak guna ikan basung ni sebab dia kecik nak asing2kan tulang nanti masa makan leceh la...jd klu guna ikan bukulan ni senang sikit & tak mudah nak hancur bila waktu masak tu...

Hubby siap tambah 2 kali td makan sambil mulut balik2 cakap memang sedap..semua rasa tu ada...pedas, masin & masam tu bersatu...kembang kejap la bila kena puji2 masakan aku ni sedap...ngee

Lepas tu hubby cakap..esok nak bawa bekal nasi pergi kerja..dia suruh bekalkan nasi goreng & ikan ampap tu sekali sebab ada lebih lg kan...

Kuah ampap yg dah diletak tu minyak sikit kalau dicampur sama nasi bulih 2 pinggan juga tu makan hahaha

Apa2pun memang rasa gembira bila apa yang kita masak...keluarga hargai terus rasa hilang tu penat & rasa tak jemu2 nak masak menu lain lg...

*******************************************************************


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

GIVEAWAY PURSE POLO by DARKBATMAN


Nak join GA ni juga
Klik kat sini

Tag




Tarikh Tutup : 9hb April 2011


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Misteri kehilangan kanak-kanak perempuan akhirnya terungkai

MOHD. NAWAWI bergurau dengan Nur Hafiqah selepas ditemui semula di Kuantan semalam.

KUANTAN – Misteri kehilangan seorang kanak-kanak perempuan, Nur Hafiqah Zarissya Mohd. Nawawi dari sebuah kedai telefon bimbit milik keluarganya kelmarin akhirnya terungkai apabila dia dihantar pulang secara tergesa-gesa oleh sepasang suami isteri yang tidak dikenali semalam.

Terdahulu, ibu bapa kepada mangsa yang baru berusia setahun sembilan bulan itu percaya bahawa anak mereka telah diculik sebelum dipulangkan kembali dalam tempoh kurang 24 jam ke premis mereka di Batu 6, Jalan Kuantan-Gambang di sini.

Difahamkan, semasa kehilangan mangsa kira-kira pukul 7 petang kelmarin, ibunya, Azizah Dollah, 42, menyatakan dia meninggalkan anak bongsunya itu di premis berkenaan bersama menantu perempuannya, Noor Syatila Samsudin, 23, dan seorang lagi anaknya yang berusia 10 tahun untuk pulang sebentar ke rumahnya di Taman Seri Damai Perdana di sini.

Ketika kehilangan Hafiqah juga, Noor Syatila dikatakan langsung tidak menyedari kehilangan adik iparnya itu dan dia secara kebetulan telah menutup kamera litar tertutup (CCTV) di premis tersebut.

Bapa Hafiqah, Mohd. Nawawi Deris, 42, ketika ditemui berkata, selepas anaknya dipulangkan, menantunya memberitahu bahawa pasangan suami isteri berusia lingkungan 30-an itu mendakwa mereka mengambil anaknya selepas melihat dia berkeliaran di kawasan berhampiran.

“Alhamdulillah, saya bersyukur kerana Hafiqah kembali ke pangkuan kami dalam keadaan selamat,” katanya di Ibu Pejabat Polis daerah Kuantan di sini semalam.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Tuesday, April 5, 2011

Al-Wafi Kismis Minda

InsyaAllah boleh membantu meningkatkan kecerdasan minda yang lemah dan pelupa. Digalakkan untuk mereka yang menghafal Al-Quran dan untuk pencapaian cemerlang dalam pelajaran. Al Wafi kismis minda telah dibacakan  dengan ayat-ayat yang khusus dari Al-Quran Al Karim oleh Al-Ustaz Dato’ Haji Ismail Kamus / Haji Alwi Kamus.

Khasiat :
1. menguatkan daya ingatan
2. mengubati penyakit lupa
3. mencerdaskan minda
4. memutuskan balgham
5. membersihkan hati
6. mencerahkan mata

ATURAN TANG DISYORKAN :-
Bergantung kepada lemah dan kuatnya minda anda.
Dewasa: 7-11 biji setiap hari, Kanak-kanak: 5-7 biji sehari,
Hafiz dan Hafizah : 21 biji sehari.
Untuk daya ingatan yang kuat dinasihatkan agar jangan makan kepala ikan, epal Masam dan sebagainya.

Berat bersih :-
250 gram
           
AYAT-AYAT YANG DIBACAKAN :-
Al-fatihah, Taha 1-5, Ar-Rahman 1-4, Alam Nasyrah, Shlawat.


sumber : kedaiherba

note : Alhamdulillah sejak Yoyo ambil kismis minda itupun saranan dari seorang kawan...bukan tak nak bagi dari dulu tapi dulu Yoyo kecik2 tak boleh makan kismis ni..asal makan kalau tak muntah mesti cirit birit..jadi sekarang ni bila dah besar baru bagi balik..memang Yoyo tak berapa suka tapi bagi ja untuk kesihatan juga kan..Sekarang ni Yoyo menunjukkan perubahan positif sejak ambik kismis ni...Syukur kepada Allah S.W.T..Kita ni manusia sebagai ibu bapa mampu merancang & berusaha selagi mampu untuk anak2 tapi Allah S.W.T yang menentukan....mudah2an Yoyo akan berjaya di dunia & akhirat..amin


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Ciri-ciri keselamatan Maybank2u.com dipertingkatkan

pic from google
KUALA LUMPUR - Maybank telah menambah ciri-ciri keselamatan yang dipertingkatkan pada portal perbankan internetnya, Maybank2u.com, bagi mengelakkan para penggunanya tertipu.

Timbalan Presiden dan Ketua Komuniti Perkhidmatan Kewangannya, Lim Hong Tat berkata, ciri-ciri baru itu mula diperkenalkan pada 27 Mac lalu dan ia berkaitan dengan proses log masuk serta transaksi-transaksi terpilih.

"Ciri-ciri terbaru ini akan melindungi para pengguna daripada tertipu oleh aktiviti-aktiviti penipuan yang membabitkan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan e-mel 'phishing'.

"Melaluinya, ia akan menampilkan satu ciri unik ketika log masuk dengan paparan imej dengan frasanya sekali yang dipilih oleh pelanggan," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam.

Menurutnya, para pelanggan perkhidmatan tersebut perlu mendaftar hanya untuk sekali dan mereka akan dibantu untuk memilih imej serta frasa di samping menjawab beberapa soalan berkaitan peribadi yang sekali gus akan memberi satu maklumat lanjut sekiranya diperlukan pada masa depan.

Tambah beliau, ciri-ciri tambahan itu adalah sebahagian daripada program berterusan bank berkenaan untuk meningkatkan lagi penawaran perbankan internet serta melindungi para pengguna daripada terjebak dalam penipuan. 

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Monday, April 4, 2011

Persembahan Siti Nurhaliza di ABPBH 2010




Jom Layan persembahan Siti Nurhaliza di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010

sumber : youtube ( Atoszone11 )


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Anugerah Bintang Popular (ABP) Berita Harian 2010 | Artis Paling Popular Milik Shaheizy Sam

Shaheizy Sam
GENTING HIGHLANDS: Pelakon Shaheizy Sam dipilih sebagai Artis Paling Popular, Anugerah Bintang Popular (ABP) Berita Harian 2010 yang diadakan di Arena Of Stars di sini, malam Ahad.

Sam yang turut menerima anugerah Pelakon Filem Lelaki Popular mendapat undian tertinggi sebanyak 126,168 undian.

Kemenangan Sam hampir memenuhi jangkaan ramai dan melayakkan dia membawa pulang hadiah berupa trofi, kereta Nissan Teana 2.0 literberharga RM137,000 dan barangan kemas Rafflesia berharga RM180,000.

Sam turut merampas gelaran itu daripada penyanyi Datuk Siti Nurhaliza yang memegang gelaran itu tahun lalu.
"Selama bertahun-tahun lalu, saya hanya berdiri dalam dewan ini dan menonton dari bawah.

"Terima kasih kepada Datuk Siti Nurhaliza kerana menarik diri dari bertanding kerana memang saya teringin untuk menang," kata Sam yangturut berkongsi kemenangan dengan ibunya, pelakon Khaty Fauziah.

Sam berkata, ibunya adalah antara penyumbang kemenangannya pada malamitu yang tidak jemu menghantar undian menerusi akhbar dan khidmatpesanan ringkas (SMS).

Senarai pemenang ABP2010:

1) Penyanyi Lelaki Popular - Faizal Tahir

2) Penyanyi Wanita Popular - Yuna

3) Artis Duo/ Berkumpulan Popular - 6ixth Sense

4) Penyanyi Nasyid Popular - Rabbani

5) Pelakon Televisyen Lelaki Popular - Remy Ishak

6) Pelakon Televisyen Wanita Popular - Fasha Sandha

7) Artis Baru Lelaki Popular - Shahir

8) Artis Baru Wanita Popular - Ana Raffali

9) Artis Komedi Lelaki Popular - Zizan

10) Artis Komedi Wanita Popular - Noorkhiriah

11) Pelakon Filem Lelaki Popular - Shaheizy Sam

12) Pelakon Filem Wanita Popular - Lisa Surihani

13) Pengacara Televisyen Lelaki Popular - Aznil Nawawi

14) Pengacara Televisyen Wanita Popular - Fara Fauzana

15) Penyampai Radio Lelaki Popular - Faizal Ismail

16) Penyampai Radio Wanita Popular - Fara Fauzana

17) Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat - Datuk Rosnani Jamil

18) Anugerah Artis Mobile Popular 2010 - 6ixth Sense

sumber : mStar


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Friday, April 1, 2011

April Fool Day

pic from google
Hari April Fool merupakan hari yang disambut setiap 1 April di kebanyakan negara. Hari ini disambut dengan usikan atau gurauan terhadap kawan, musuh, jiran, dan orang lain dengan tujuan bergurau senda atau memalukan mereka.

sumber : wikipedia

note : jadi pada sesapa tu kena berhati2 la ni hari kan mana la tahu...ada sapa2 yang nak menyakat kat korang...haha


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Thursday, March 31, 2011

Malaysia akan turut berisiko menerima tempias gempa jiran

PETA menunjukkan kedudukan Malaysia yang terletak berhampiran Lingkaran Api Pasifik menyebabkan ada kemungkinan turut menerima kesan jika berlaku gempa bumi kuat di negara-negara jiran.
KUALA LUMPUR – Kajian mendapati Malaysia akan turut berisiko menerima tempias gegaran dari semasa ke semasa sekiranya bencana alam yang teruk berlaku di Sumatera, Pulau Jawa dan Filipina.

Walaupun negara ini tidak termasuk dalam Lingkaran Api Pasifik namun fenomena itu diakui oleh Jabatan Mineral dan Geosains sendiri melalui kajian yang dilakukan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Yunus Abdul Razak berkata, jika gempa bumi melanda Sumatera, sebahagian kawasan di Semenanjung Malaysia akan terasa gegaran manakala Sabah dan Sarawak pula menerima kesan sama jika bencana itu berlaku di Filipina.

“Kepingan tektonik bumi dan titik gempa di negara ini dalam keadaan solid (kukuh) berbanding negara lain yang sentiasa aktif.

“Namun negara ini tidak akan terlepas merasai gegaran sama ada kuat atau sedikit akibat tempias daripada kedua-kedua negara itu dan ia bergantung kepada skala di mana titik gempa di dua negara itu sama ada cetek atau dalam,” ujarnya kepada Kosmo! di sini semalam.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Wednesday, March 30, 2011

Tarian poco-poco diharamkan | Perak

TARIAN poco-poco menarik perhatian masyarakat kerana dikatakan mampu menyihatkan tubuh badan pengamalnya. - Gambar hiasan

IPOH – Tarian poco-poco yang popular sebagai aktiviti riadah dalam kalangan suri rumah dan penjawat awam ketika menghadiri kursus dan majlis keraian telah diputuskan sebagai haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak baru-baru ini.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh.

Katanya, keputusan sebulat suara itu dicapai pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali ke-186 yang bersidang dari 24 hingga 26 Januari lalu.

“Kajian mendapati tarian yang sering diamalkan di Jamaica itu bercirikan agama Kristian. Oleh itu haram bagi orang Islam mengamalkannya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

sumber : kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)

Tuesday, March 29, 2011

Murid mendakwa ditumbuk di kepala oleh cikgu kerana jawapan salah

JAMALIAH melihat kesan di kepala Nur Ummi Aishah sambil diperhatikan Ismail selepas mendakwa ditumbuk oleh guru Matematik di Butterworth semalam.
BUTTERWORTH - Seorang murid tahun lima Sekolah Kebangsaan Kuala Perai di sini trauma untuk ke sekolah selepas mendakwa ditumbuk di kepala oleh seorang guru pada Jumaat lalu.

Nur Ummi Aishah Ismail, 11, berkata, kejadian tersebut berlaku pada pukul 11 pagi ketika dia berada di bilik darjah mengikuti mata pelajaran Matematik.

Katanya, tidak lama kemudian dia dan murid-murid lain diminta membuat latihan oleh seorang guru lelaki.
"Apabila cikgu tengok jawapan saya salah, dia terus menumbuk bahagian atas kepala saya lima kali berturut-turut sehingga saya sakit dan terasa mahu pitam.

"Ketika saya kesakitan, cikgu menarik pula telinga kanan saya hingga saya hampir terjatuh dari kerusi," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bagan Dalam di sini semalam.

Dakwa Nur Ummi Aishah, guru berkenaan sering memukul murid-murid lain apabila mereka gagal menjawab soalan latihan yang diberikan.

Sementara itu, ibu murid berkenaan, Jamaliah Maani, 39, berkata, dia dan suaminya, Ismail Abdllah, 60, telah mengadu kepada pihak sekolah selain membuat laporan polis pada hari kejadian.

"Saya tak kisah kalau cikgu nak pukul anak saya dengan tujuan mendidik tapi kalau sudah sampai tumbuk kepala banyak kali, itu melampau," katanya.

Ujarnya, anaknya takut untuk ke sekolah kerana bimbang dimarahi guru berkenaan kerana tindakannya mendedahkan kejadian itu.

Sementara itu, Pegawai Pendidikan Daerah Seberang Perai Utara, Abu Bakar Muaz memberitahu, pihaknya akan meminta laporan lanjut berhubung kejadian itu daripada pihak sekolah berkenaan.

Sumber : Kosmo


Thanks kerana membaca. Tekan LIKE kalau suka :)
Related Posts with Thumbnails